Што је људима немогуће, Богу је могуће !

Вилово, Земља живихЈедно прохладно али сунчано јутро, омања група младих суочи се са нечим што би многи желели да доживе: неизрециву духовну радост и одушевљење нечим што већина људи погрешно сврстава у давно свршен чин, чак у првобитно време живота и деловања Хришћана - чудом Божије љубави и милости! Уверише се да се и данас чуда дешавају и то можда и већим интезитетом него некада. Чини се да се савременом човеку нахватала паучина на духовне очи па не примећује око себе све оно о чему сведоче бројна предања давних времена.
Обузети страшћу и изазовима свакодневног живота зачињеног многобројним гресима, немамо времена да се посветимо људима и догађајима који нас се бар мало не дотичу, који су тако близу нас, а тако далеко.

 

 '' Земља живих '' - гласи опомињући назив јединственог пројекта Српске Православне Цркве који је померио границе савремене науке и медицинско-психолошких достигнућа. По благослову Владике Иринеја - Епископа бачког, а под старатељством братства манастира Ковиљ на челу са Владиком Порфиријем, основана су специјална места, тзв. ''куће'' за лечење зависника од опојних средстава.

Спорт, Земља живихОве духовне болнице условно речено представљају ''манастире'' у којима се из године у годину дешавају Божија чуда: духовна и телесна исцелења младих људи - наочиглед безнадежних случајева од којих су скоро сви дигли руке. Скоро сви - осим Бога и њихових родитеља који потражише Божију помоћ и милост. Њиховим молитвама и неописивом духовном снагом ових младих подвижника, а пре свега уз неизрециву љубав и милост Божију, десило се чудо: они који су до скоро дотицали духовно и телесно дно, који су више личили на демоне него на људе, сада живе по типику општежитељних манастира, скрушеног понашања, ведрог и здравог лица.

Свако ко и мало има предрасуда према палој браћи који су подлегли стравичном искушењу узимања наркотика, наћи ће се у великом чуду. Призор је супротан очекиваном, штавише задивљујући јер уместо оронулих лица, неартикулисаних крикова и пренеразених погледа са којима се можемо срести по болницама за лечење од болести зависности, овде вас окупирају блажена лица спасених душа, лица пуна смирења и покајања са одмереном дозом радости и божанске љубави.

Музика, Земља живихЛечење у кућама је бесплатно и за разлику од сличних покушаја, лечи се само Јеванђељем, тј. лепотом близине Божије. Не постоји бољег и оправданијег лека јер су ови млади људи трујући тело , Божију творевину, подигавши руку на Бога отровали и душу. Никоме до сада није пошло за руком да нешто што је нематеријално - душу излечи - поврати у нормалу нечим материјалним, лековима !!! Одузимајући им дрогу, за узврат им је дато Јеванђеље и тиме попуњена празнина која настаје наглим одузимањем нечега на шта се тело навикло - зло се замењује добром. Они одједном постају '' робови '' љубави Божије, служе се и хране њоме. Она их инспирише у свим животним подухватима, пре свега у борби против зла којем су претходно били подлегли. Резултати су фасцинантни - чудесни и не могу се ни свим речима овога грешнога света описати. Тај призор једноставно треба доживети.

У Бачкој постоје три ''куће'': у Ченеју и Вилову за мушкарце и једна у Бачком Петровом Селу за жене о којима се брине свештеник Бранко Ћурчин из Новог Сада. Једна кућа, која је такође у овом систему се налази у шумадијској епархији у селу Брајковац код Лазаревца о којој, по благослову Владике шумадијског Јована брине свештеник Александар Новаковић из Лазаревца.

 

Општежитељство

Олтар, Земља живих - ВиловоУ кућама се живи по јединственим, спасоносним ''правилима'' налик општежитељним манастирима. У тим малим заједницама, кротошћу ових подвижника влада неописиви мир, братска љубав и толеранција, спознање греха и спремност да се до последњег атома снаге бори против истог. Целодневна лична, а пре свега заједничка молитва, вршење бројних корисних обавеза прецизно и студиозно дефинисаних за сваког понаособ, стражење над својом и душом присутне сабраће, читање Јеванђеља за време оброка - само су део овог јединственог, спасоносног и животворног програма који је до сада остварио невероватне резултате. Зачуђујући повратак ових младих људи у нормалан и богоугодан живот је непорециви доказ да је Христос васкрсао и да је ту, међу и у нама. Уместо бескрајне таме, бола и патње, посрнула браћа су изабрала вечни живот у живом Богу нашем.

Не би било згорег да бројне благочестиве личности из јавног, политичког живота, тј. ''државног апарата'' које изабрасмо да нас воде и учине нам живот подношљивијим и лепшим, ослухну потребе ових смелих подвижника и подстакну ширење програма на целу државу а нарочито области које су више контаминиране једном од највећих пошасти људског рода - наркоманијом! Јер, ''добро је чинити добро свима, а нарочито онима који не могу да врате'' !

(Текст објављен у часопису ''Православни мисионар'' - мај/јун 2009.)

 

 

Догађаји

Градоначелник Новог Сада посетио заједницу на Ченеју

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, 8. јануара 2019. године посетио нашу терапијску заједницу на Ченеју. Честитајући нашим штићеницима и присутнима Божић, нагласио је да својом посетом жели да покаже да заједница брине и да има снаге да помогне људима који се сами одлуче да се рехабилитују.

Опширније...

Штићеници одиграли представе о злоупотреби дрога

У омладинском ОК клубу у Новом Саду, 27. и 29. новембра 2018. године, штићеници наше терапијске заједнице одиграли представе за младе у циљу упозоравања на погубну штетност злоупотребе психо-активних супстанци.

Опширније...

Предавање у Средњој туристичкој школи у Београду

У циљу превенције и упозоравања на погубну штетност злоупотребе психоактивних супстанци, 26. новембра 2018. године, одржали смо предавање у Средњој туристичкој школи у Београду.

Опширније...