Духовни кутак

Духовни кутак Земље живих

kutak-zemlje-zivih Текстови са разним темема које су директно или индиректно везане за заједницу Земља живих.

У овом делу ћемо разрађивати проблем зависности, лечења као и свега онога што се на било који начин може тицати одвикавања од било ког вида страсти а у складу са православном духовношћу.
Текстови ове теме

 

Православље у срцу

pravoslavlje-u-srcu-zemlja-zivihТекстови са разноврсним темама везаних за нашу предивну веру.

Опште теме духовног карактера, путописи и занимљивости из свеколиког православног света, интересантна запажања која нам могу помоћи на путу утврђивања нашег духовног живота и стремљења ка Богу ( богоугодном начину живота а у циљу заслуживања Царства Небеског и вечног живота )...
Текстови ове теме

 

Молитве

molitve-zemlja-zivihПравославне молитве.

Основне молитве ( које је потребно научити напамет приликом пријема у заједницу ) као и поједине корисне молитве свима онима који имају проблем са страстима, болестима, зависностима како и било којим другим проблемима. Духовне студије о молитвама, приступању и практиковању истих и сл.
Текстови ове теме

 

Трагајући за Богом, кроз духовника упознах јеванђељску љубав

 

Љубав је, пре свега поверење, које се кроз жртву у Христу проказује и доказује дугим низом година. Након исцрпног филтрирања бројним искушењима, недоумицама, недаћама - златни талог који остане, пуним устима и плућима можемо назвати најузвишенијом речи у универзуму - љубав!

Често се питах: шта је то љубав? Појачано лупање срца, знојави дланови, замућен поглед...? Не! Нежан додир по коси, вибрантан осећај топлоте произведене свежим дахом са благим мирисом ментола? Не, ма није ни то! То је страст. Жмарци у стомаку... оно кад ти није добро... ? Ма какви, нема везе. А да није... ? Ма неее, нема појма... ! А, можда када мислиш да некога много волиш и када ти се чини да би и живот дао за некога ако затреба? То...? Ма све је то пролазна страст. Какав живот ?! Не живимо у средњем веку, коме данас треба твој живот...! Па... ?!

Све је почело једног сунчаног преподнева. Прелеп пролећни дан, што би рекли, као измишљен. Дугогодишњи бројни покушаји да пронађем нешто што ми се чинило најдрагоценијим на свету - душевни мир, падају у воду. Ни лекови, ни ''стручно оспособљена лица'' не могу помоћи. Покушавам сам ; не иде! Већ одомаћени немири, кошмари, лутања ме коренито разарају. Покушавам да се сам извучем - не иде! Верујем чврсто у Бога, али ми нека невидљива рука не да да приђем истини и да дођем до потребних сазнања. Бих, али не знам како.

Опширније...

Не убијај време

Из разговора са једним духовником запамтио сам интересантну реченицу: “ Црква је као сијалица око које круже разни инсекти “. И заиста, свако Божије створење је прича за себе препуно особености које овај диван свет чине живим, интересантним. Кад мало боље размислим, не би било добро да сви будемо исти, било би нам досадно. Сваки појединацмеђутим, има одређено место и улогу у животу. Ако правилно схватимо нашу улогу и управимо животка Богу као једином циљу, она ће бити оправдана и сврсисходна. Нико на исти начин не путује ка циљу. 

Не убијај време, Земља живихУзмимо за поређење саобраћај: неко се вози аутомобилом, неко аутобусом, трећи пак возе бицикл или иду пешке али сви имају нашто заједничко, сви кад-тад стигну на циљ. Са друге стране имућни возе аутомобил марке Мерцедес на пример, сиромашнији Југо али сви на крају дођу до жељеног и потребног одредишта. Дата поређења се могу пресликати на образовање људи: неуком али вредном човеку исто као и наобразованом је дата могућност да уз потпуну слободу и добру вољу досегне саме врхове духовног развоја и заслужи Царство Небеско. Међутим, интелект је много сложенији појам и везује се само за начин искоришћења поседованих потенцијала.

Опширније...

Православна Албанија

 

Sv-Petar-i-PavleТако близу а тако далеко.
Тако блиско а толико страно.

 

 Често се ударајући у груди поносимо припадношћу религији која једина најсуптилније људско осећање – љубав изједначава са самим Богом као нечим најсавршенијим у васељени. Поносимо се и замишљамо како смо до последњег атома испуњени овим светим осећањем, како безусловно и у потпуности испуњавамо све заповести које нам је Господ оставио што својим личним присуством, што кроз Свето Јеванђеље. Безумно се гордимо непрестано наносећи нове слојеве невидљиве отровне копрене на ионако слабашне и неразвијене духовне очи.
И оно мало љубави што нам је Бог подарио као основу која нам помаже да се називамо божјим створењима, небрижно гајимо негде на дну срца, непрестано затрпавајући новим духовним отровима, усисаних из медија и отпале нам околине ''која нам толико значи''.

Колико нас зна да међу нашим ''љутим непријатељима'' - Албанцима (браће по Адаму) има око четвртине који су православне вере (браћа у Христу) а колико нас је спремно да се суочи и помири са чињеницом да су то људи који нас не мрзе, не желе нам зло и поимају нас као браћу, несебично, искрено и отворено. Имао сам прилике да осетим неизрециву духовну радост при сусрету са поменутом браћом који су ме, при том  веома срдачно дочекали.

Опширније...

Догађаји

Епископи браничевски и шумадијски посетили заједницу у Брајковцу

У уторак, 02. јула 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, угостио је Епископа браничевског Господина Игнатија.

Опширније...

Предавање у храму на Жаркову у част Светог Јована Шангајског

У организацији Фондације Лаза Костић, 30. јуна 2019. године, после вечерње службе и благосиљања славског колача и кољива у част Светог Јована Шангајског и Санфранциског, славе Лазиних амбасадора, одржали смо предавање у порти Вазнесенског храма на Жаркову у Београду и сабраном народу представили пројекат Земља Живих.

Опширније...

Штићеници делили летке на Међународног дана борбе против дроге

И ове године смо у склопу обележавања Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, у среду, 26.јуна 2019.године, спровели акцију под називом „ПРЕСТАНИ ПРЕ НЕГО ШТО ПОЧНЕШ“.

Опширније...

Претрага ( ћирилицом )

Препоручите нас осталима

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button