Лични одговор на поtребу ближњег

Једино животом по Јеванђељу можемо заслужити спасење, тј. Царство Небеско. Јеванђељским животом ( у љубави и благостању, уз пост и молитву, обасјани бројним врлинама...) долазимо до блаженог, божанског стање душе - смирења. Уз помоћ смирења стичемо спасоносно осећање покајања које нам помаже да очистимо душу. Чиста душа је идеалан дом Дарова Духа Светога тј. Самога Бога кога примамо кроз Свету Тајну Евхаристије. ''Обожење, тј. боголикост'' је врхунац хришћанског живота коме треба да тежимо.

 

Колико људи у току дана прође поред нас, са колико се људи рукујемо, поразговарамо, са колико благо сударимо у гужви, уз колико се њих припијемо у препуном аутобусу градског превоза; колико људи само перципирамо у току дана. Питам се само колико секунди проведемо размишљајући о бар једном Божијем створу којег сретнемо у току дана, који нас се бар мало дотиче или не. Ово се посебно односи на нас који живимо у великим градовима. Па, имамо више ''материјала'' за размишљање, зар не?

Често се говори о ''маргиналним'' групама са извесном дозом презира, осуде и гађења, позива околине на игнорисање и избегавање истих, страхује се од непознатог. Да ли нам је некада пало на памет да се скоро и не разликујемо од најмаргиналнијих појединаца нашег друштва. Многи ће се увређено питати како.

Опширније...