Крштење браће Рихарда и Александра

 

Одавно сам желео да доживим нешто посебно и необично а тесно везано за нашу предивну Православну веру. Божјим промислом, подаље од несносне вреве свакидашњице, на месту где се иначе дешавају свакојака Божија чуда, присуствовао сам једном предивном, несвакидашњем догађају.

Krštenje Zemlja živihТог прелепог, сунчаног априлског јутра, сви смо са великим набојем тихе радости ишчекивали догађај године у заједници: крштење браће Рихарда и Александра. На први поглед ништа необично - крштење,  као и свако друго. Управо због своје специфичности, ово крштење је било нешто што се ретко, можда никада више не може доживети.

 

Наиме, брат Рихард је мађарске националности, рођен у католичкој породици. Божијим промислом, више чудом, пречувши име места у коме очекује спас од огрезлости у једној од највећих пошасти - наркоманији, уместо у Ковин, стиже у Ковиљ тј. манастир под чијим покровитељством егзистира заједница за лечење ове душевне болести. Будући очаран концептом заједнице и редовним похађањем такозваних колоквијума, бива примљен у заједницу у којој се сусреће са Православљем које му прираста за срце. Како су дани пролазили, уз неизмерну љубав присутне сабраће, осећа ''живе импулсе'' Православне вере и открива дубоко у себи исконску жеђ за Богом кроз, како и сам сведочи - праву веру. Да би, кроз свету тајну Евхаристије могао истински да приђе Богу, како духовно, тако и телесно, одлучује да новосклопљени савез са Богом овенча крштењем у овој предивној, благословеној заједници.

Брат Александар има сасвим другачију причу. Оставши без родитеља, одаје се пороку наркоманије и акохолизма и дуги низ година живи као бескућник Krštenje Riharda i Aleksandra u Zemlji živihпо парковима, напуштеним аутомобилима... Дотиче духовно и телесно дно, егзистирајући на самој ивици живота и смрти. Божијом љубављу и милошћу доспева у здраву и благословену заједницу живих и спасених душа. Некрштен, одбачен од света, дубоко дирнут љубављу присутне сабраће, такође осећа неописиву жеђ за вечним животом у Христу, Богу нашем.Да би цео овј догађај био још посебнији и надахнутији, отац Бранко, иначе духовни пастир заједнице, позива оца Кристијана, православног свештаника из Будимпеште да обави крштење. Тако је наш нови брат у Христу, кључне делове најважније Свете Тајне слушао на свом матерњем језику стога и најприродније прихватио Печат дара Духа Светога. Наравно, крштење је због брата Александра, обављено двојезично што овом догађају даје необичну ноту коју ћемо, сви присутни памтити целог живота. Да би све било још карактеристичније и што више у православном духу, припремили смо огромно буре у коме су браћа потпуно погружена у претходно благо загрејану воду. С обзиром да је овај предиван салаш освештан и да се на њему живи по манастирском типику па самим тим је и свеприсутна велика благодат Духа Светога, крштење је обављено у дворишту, испред куће. То је у многоме допринело још приснијем и надахнутијем доживљају ове тако важне Свете тајне.

Крштење у Вилову, Земља живих Krštenje u Vilovu - Zemlja živih Krštenje Zemlja živih

Након крштења је уследила предивна и дирљива беседа оца Кристијана која нам је, заједно са осталим импресијама тог посебног дана оставила упечатљив, снажан утисак који ћемо дуго памтити.Али ту се ова чудна прича не зауставља. Наш новопридошли брат исламске вероисповести је на сличан начин осетио потребу за сједињењем са живим Богом нашим, на једини прави, богоугодан начин кроз неисцрпни извор благодати Свете Тајне Евхаристије. Жељно очекујемо и тај радостан дан, посебан као и овај претходно описани.На оваквом месту, чуда и нису чудна. Док се бројни људи снебивају разним необичним догађајима,  у заједници ''Земља живих'' и највећа ''чудеса'' радосно се прихватају као само још један импулс неизмерне Божије љубави и милости, знак Његове непорециве свеприсутности у нама и око нас. И трудимо се да Му непрестаном жртвом, љубављу и стрпљењем узвратимо бар један атом те неизрецивости којом нас Он изобилно обасипа.

( Текст објављен у часопису ''Православни Мисионар'', број мај/јун 2010. )

 

 

 

 

Фото-галерија овог догађаја

 

 

Догађаји

Представа "СВЕТЛО У ТАМИ" одиграна у четири терапијске заједнице

Представа "СВЕТЛО У ТАМИ" настала као резултат арт терапије у оквиру пројекта "Светло у тами 5", подржаног од стране Градске управе за спорт и омладину - Канцеларија за младе, премијерно изведена 30.12.2019. године, у нашој терапијској заједници на Ченеју. Након тога је одиграна 31.12. 2019. у Брајковцу, 05.01. 2020. у женској заједници у Крчедину и 25.01. 2020. у Вилову.

Опширније...

Градоначелник Новог Сада посетио Светоархангелски манастир у Ковиљу

Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије и протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, духовник Терапијских заједница "ЗЕМЉА ЖИВИХ" дочекали у Светоархангелском манастиру у Ковиљу, 8. јануара 2020. године - на дан празновања Сабора Пресвете Богородице, г. Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада.

Опширније...

Чланице Кола српских сестара донирале најнеопходније потрепштине

Дугогодишња сарадња између Кола српских сестара и Заједнице "Земља живих" на Ченеју настављена је посетом 26. децембра 2019. током које су чланице Кола донирале све што је штићеницима "Земље живих" у овом тренутку најнеопходније.

Опширније...

Претрага ( ћирилицом )

Препоручите нас осталима

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button