Текући пројекти Земље живих

 

Поштовани и поштоване,

Овом приликом желимо да Вас обавестимо о пројектима чију је реализацију Удружење грађана „ЗЕМЉА ЖИВИХ“ започело током текуће године и да се захвалимо онима који су подржали наш рад, на указаном поверењу.
С циљем промовисања и афирмације борбе против наркоманије и зависности уопште, основне активности нашег Удружења су ревитализација и рехабилитација зависника у терапијским заједницама, као и њихова ресоцијализација и стварање друштвених услова за социјално интегрисање након лечења. Битан сегмент нашег рада усмерен је, такође, и на превенцију, односно на информисање шире јавности о проблемима наркоманије и могућностима борбе против ове пошасти савременог доба.
Сви пројекти усмерени су ка реализацији поменутих активности и ширењу могућности деловања нашег Удружења.


1. Пројекат „ПОЧНИ ИСПОЧЕТКА!“ представља окосницу рада нашег Удружења, јер подразумева све оне активности које су од круцијалног значаја за функционисање терапијских заједница, односно рехабилитацију и ресоцијализацију 100 штићеника. Овај пројекат обухвата све оне фазе кроз које пролази зависник на свом путу повратка у нормалан живот- почев од посета колоквијумима у Ковиљу, информативних разговора у канцеларији Удружења у Новом Саду, преко пријема у заједницу, адптације, прихватања радне терапије и радног дана, психотерапије и арт терапије па све до упућивања на социјално предузетништво. Како би се по изласку из заједнице, сад већ, бивши зависници лакше снашли и успоставили редовне животне активности, пројекат укључује и организовање обука за каширање икона, дубореза и основа столарског заната, свећарски занат, декупаж и прављење сапуна. У склопу пројекта ће бити опремљене и уређене новоизграђена учионица и радионица у нашој заједници на Ченеју које ће знатно олакшати све едукативне и радне активности. Пројекат подразумева и рад са родитељима, као један од, како је пракса показала, неопходних сегмената у борби против зависности.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за социјалну и дечју заштиту Града Новог Сада

2. Пројекат „ЧУВАРИ МОЈЕ ДУШЕ 2“подразумева све активности које су од круцијалног значаја за функционисање терапијске заједнице у Брајковцу и наше канцеларије у Београду. Такође обухвата све оне фазе кроз које пролази зависник на свом путу повратка у нормалан живот-, информативне разговоре у канцеларији Удружења, преко пријема у заједницу, адптације, прихватања радне терапије и радног дана, психотерапије па све до упућивања на социјално предузетништво. У циљу подизања личних компетенција наших штићеника организоване су обуке из енглеског језика, рада на рачунару и курс професионалне орјентације. Пројекат подразумева и рад са родитељима, као један од, како је пракса показала, неопходних сегмената у борби против зависности.
Пројекат је подржан од стране Градске управе града Београда – Секретаријат за социјалну заштиту

3. Пројекат „ ПСИХО-СОЦИЈАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЈА И РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА ОБОЛЕЛИХ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ И ЊИХОВИХ РОДИТЕЉА“ реализује се већ пету годину заредом, а подразумева одржавање различитих типова састанака за зависнике и њихове родитеље, као и организовање дежурстава у нашој канцеларији. Основни циљ овог пројекта је успостављање боље комункације са зависницима и њиховим родитељима, како би им се услуге које пружа наше Удружење учиниле што доступнијим.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за здравство Града Новог Сада.

4. Пројекат „УПОТРЕБА ХУМУСА У ЦИЉУ ПРОИЗВОДЊЕ ЕКОЛОШКИ БЕЗБЕДНЕ ХРАНЕ 2“ – Појекат који спроводимо други пут заредом има за циљ промотивне активности производа који нудимо ка јачању свести о добробити хумуса у узгајању воћа и поврћа. У оквиру планираних активности нашим штићеницима се организују едукативна предавања која се тичу основних начела органске производње. Основни задатак је да креирамо промотивно едукативни садржај са конкретном употребном вредношћу у нашој локалној заједници кроз приближавање одвојених циљних група са потребом да здрави стилови живота буду императив у нашем граду. У ту сврху ћемо уз едукативне и информативне флајере, бесплатно поделити грађанима Новог Сада 1000 кг органског хумуса који су произведени у нашој терапијској заједници на Ченеју.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за заштиту животне средине Града Новог Сада.

5. Пројекат „СВЕТЛО У ТАМИ 2“ се реализован у нашој терапијској заједници на Ченеју. Учесници пројекта су млади који су тренутно на рехабилитацији од болести зависности. Пројекат се састоји из неколико фаза међу којима је групни и индивидуални рад са корисницима кроз арт терапију и једну врсту форум театра који се користи у овом случају приликом психотерапије. Едукатор на пројекту са штићеницима у првом делу пролази кроз низ њихових личних, породичних и животних ситуација, док у другом на исти начин се бави њиховим животом током рехабилитације .На самом крају пројекта ће бити јавно изведен склоп ових скечева у којима ће учествовати штићеници.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за спорт и омладину у оквиру ЛАП-а.

Пројектни тим Удружења свакодневно радни на новим идејама и унапређењу услуга које спроводимо у заједници бесплатно. Пројекти којима нас подржавају донатопри, начин су нормалног функционисања штићеника у заједници који проводе са нама у просеку 2,5 године. У оквиру рада заједнице функционише и помаже тим стручних људи без којих живот током 365 дана у години не би био могућ те им се овом приликом још једном захваљујемо и поручујемо :“НЕ БОЈ СЕ, САМО ВЕРУЈ!“.

Догађаји

Градоначелник Новог Сада посетио заједницу на Ченеју

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, 8. јануара 2019. године посетио нашу терапијску заједницу на Ченеју. Честитајући нашим штићеницима и присутнима Божић, нагласио је да својом посетом жели да покаже да заједница брине и да има снаге да помогне људима који се сами одлуче да се рехабилитују.

Опширније...

Штићеници одиграли представе о злоупотреби дрога

У омладинском ОК клубу у Новом Саду, 27. и 29. новембра 2018. године, штићеници наше терапијске заједнице одиграли представе за младе у циљу упозоравања на погубну штетност злоупотребе психо-активних супстанци.

Опширније...

Предавање у Средњој туристичкој школи у Београду

У циљу превенције и упозоравања на погубну штетност злоупотребе психоактивних супстанци, 26. новембра 2018. године, одржали смо предавање у Средњој туристичкој школи у Београду.

Опширније...