Пројекат „ИСКОРИСТИ ШАНСУ!"

Поштовани и поштоване,


12017569 1190512864298877 5888926693148627585 oОвом приликом желимо да Вас обавестимо о пројектима чију је реализацију Удружење грађана „Земља живих" започело током текуће године и да се захвалимо онима који су подржали наш рад на указаном поверењу.
С циљем промовисања и афирмације борбе против наркоманије и зависности уопште, основне активности нашег Удружења су ревитализација и рехабилитација зависника у терапијским заједницама, као и њихова ресоцијализација и стварање друштвених услова за социјално интегрисање након лечења. Битан сегмент нашег рада усмерен је, такође, и на превенцију, односно на информисање шире јавности о проблемима наркоманије и могућностима борбе против ове пошасти савременог доба.
Сви пројекти усмерени су ка реализацији поменутих активности и ширењу могућности деловања нашег Удружења.

 

1. Пројекат „ИСКОРИСТИ ШАНСУ!" представља окосницу рада нашег Удружења, јер подразумева све оне активности које су од круцијалног значаја за функционисање терапијских заједница, односно лечење и излечење 120 штићеника. Овај пројекат обухвата све оне фазе кроз које пролази зависник на свом путу повратка у нормалан живот- почев од посета колоквијумима у Ковиљу, информативних разговора у канцеларији Удружења у Новом Саду, преко пријема у заједницу, адптације, прихватања радне терапије и радног дана, психотерапије па све до упућивања на социјално предузетништво. Како би се по изласку из заједнице, сад већ, бивши зависници лакше снашли и успоставили редовне животне активности, пројекат укључује и организовање обука основног курса енглеског језика и рада на рачунаруа. У склопу пројекта ће бити адаптирана учионица у нашој која ће знатно олакшати све едукативне активностиПројекат подразумева и рад са родитељима, као један од, како је пракса показала, неопходних сегмената у борби против зависности.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за социјалну и дечју заштиту града Новог Сада

2. Пројекат „ЧУВАРИ МОЈЕ ДУШЕ"подразумева све активности које су од круцијалног значаја за функционисање терапијске заједнице у Брајковцу и наше канцеларије у Београду. Такође обухвата све оне фазе кроз које пролази зависник на свом путу повратка у нормалан живот-, информативне разговоре у канцеларији Удружења, преко пријема у заједницу, адптације, прихватања радне терапије и радног дана, психотерапије па све до упућивања на социјално предузетништво. Пројекат подразумева и рад са родитељима, као један од, како је пракса показала, неопходних сегмената у борби против зависности.
Пројекат је подржан од стране Градске управе града Београда – Секретаријат за социјалну заштиту

3. Пројекат „ ПСИХО-СОЦИЈАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЈА И РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА ОБОЛЕЛИХ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ И ЊИХОВИХ РОДИТЕЉА" реализује се већ четврту годину заредом, а подразумева одржавање различитих типова састанака за зависнике и њихове родитеље, као и организовање дежурстава у нашој канцеларији. Ове године пројекат укључује и штампање неке врсте приручника за оне који се спремају да уђу у заједницу. Основни циљ овог пројекта је успостављање боље комункације са зависницима и њиховим родитељима, како би им се услуге које пружа наше Удружење учиниле што доступнијим.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за здравство града Новог Сада.

4. Пројекат „СОЦИЈАЛНИ ПРЕДУЗЕТНИК – БИВШИ ЗАВИСНИК"је заснован на едукацији и покретању креативне, стваралачке енергије која ће се спроводити у нашој терапијској заједници међу бившим зависницима и зависницама који махом имају проблем након изласка током ресоцијализације. Истовремено ће бивши штићеници бити ангажовани на пословима удружења који обухватају административне послове, давање сведочанстава, обављање информативних разговора, обилазак терапијских заједница и присуство на родитељским састанцима.
5. Пројекат „СЛИКЕ ДУШЕ" је наставак прошлогодишњег пројекта и базиран је на низу уметничких, сликарских радионица које укључују теоријски део, кратка предавања о уметности, и практични рад. Основни циљ је да сви они који се налазе на лечењу у нашој заједници добију основно културно – уметничко образовање, те развију кративност и машту. Штићеници који су талентовани и они који се већ баве уметношћу, на овај начин, подстичу се на даљи рад и ангажовање. Као завршница пројекта организује се изложба.
Пројекат је подржан од Градске управе за културу града Новог Сада

6. Пројекат „УПОТРЕБА ХУМУСА У ЦИЉУ ПРОИЗВОДЊЕ ЕКОЛОШКИ БЕЗБЕДНЕ ХРАНЕ" – Прошле године је Канцеларија Уједињених Нација за борбу против дроге (UNODC) подржала нашу идеју прављења глистењака у циљу производње хумуса са коначном идејом да се оформи фонд у оквиру ког ће се стипендирати зависници који заврше нашу заједницу. Овај појекат има за циљ промотивне активности производа који нудимо ка јачаању свести о добробити хумуса у узгајању воћа и поврћа, Стварање модела квалитетног социјалног предузетништва кроз регистрацију, производњу и организацију газдинства за производњу органске хране и промоција употребе хумуса у производњи еколошки безбедне хране.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за заштиту животне средине града Новог Сада.

 

12000911 1190513790965451 5252013644924508454 o 12017570 1190512894298874 2703992528543815108 o zz1

 

 

Догађаји

Градоначелник Новог Сада посетио заједницу на Ченеју

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, 8. јануара 2019. године посетио нашу терапијску заједницу на Ченеју. Честитајући нашим штићеницима и присутнима Божић, нагласио је да својом посетом жели да покаже да заједница брине и да има снаге да помогне људима који се сами одлуче да се рехабилитују.

Опширније...

Штићеници одиграли представе о злоупотреби дрога

У омладинском ОК клубу у Новом Саду, 27. и 29. новембра 2018. године, штићеници наше терапијске заједнице одиграли представе за младе у циљу упозоравања на погубну штетност злоупотребе психо-активних супстанци.

Опширније...

Предавање у Средњој туристичкој школи у Београду

У циљу превенције и упозоравања на погубну штетност злоупотребе психоактивних супстанци, 26. новембра 2018. године, одржали смо предавање у Средњој туристичкој школи у Београду.

Опширније...